#drumeție #Ciucaș #Carpați #PoveștiVerticale #Garmin #tehnologie

Rodica Voicu, un suporter al inițiativei TMF continuă aventura alături de Garmin Instinct Solar prin Carpații României! De această dată, Rodica ne-a invitat în masivul Ciucaș în Carpații de curbură! Relatarea ei plină de voioșie, sperăm să vă stârnească cheful de a explora munții României.

Rodica Voicu în masivul Ciucaș / foto: Mihai David

Am vânat și de această dată vremea perfectă: vânt suportabil, soare și frig ca să țină zăpada bine. Tura aceasta se anunța una de relaxare cu multiple pauze și cu și mai multe fotografii…ce-i drept aveai și ce(!). Totul era tapetat cu zăpadă viscolită, toate stâncile acelea minunate erau albe, albe… mai să nu-ți vină să crezi ca ești în România, sub 2000m.

Sun înainte cu o zi la cabana Ciucaș și Silva să întreb de condiții și la Salvamont. În weekend știm că a fost viscol, vânt și vreme rea și nu a putut urca nimeni pe vârf. De la cabană mă anunță că ar fi 2 m de zăpadă, iar ei nu știu dacă a urcat cineva de curând în creastă, însă Salvamontul mă informează că sunt urme făcute cam peste tot, probabil de curând. Au trecut 5 zile deja după viforul din weekendul trecut. Plecăm fără grabă, dimineața devreme însă, pentru a ne bucura de vremea superbă care se anunța astăzi.

Portic acoperit cu zăpadă / foto: Rodica Voicu

Ajunși la punctul de plecare de pe Valea Berii, nu ne dăm bine jos din mașina că ne întâmpină un cățel prietenos care tot sare și pune labuțele pe mine 😊 apoi trece pe la fiecare dând din coadă. Nu prea mă lasă sa-mi pun parazăpezile … însă Cuțu ne va însoți pe toată durata turei si chiar face pe fotomodelul exact unde trebuie  : ) adulmecând si el din plin peisajul mirific.

Cuțu dorinic de aventură / foto: Rodica Voicu

Mă uit la ceasul meu Garmin Instinct Solar care arata ora 9:15 și pornesc  modul de Drumeție montană. După 2 h de mers pe drumul forestier printre brazii înalți încărcați cu zăpadă multă ajungem la Cabana Vârful Ciucaș unde facem o pauză de….o oră …vaiii! De fapt așteptam ultimul coleg care decide în final să rămână la cabană împreună cu prietena sa. Restul plecăm voioși către vârf sub soarele care strălucește generos și vântul blând pe care l-am comandat pentru astăzi la meteo.

foto: Mihai David

Cu cât urcăm mai mult, cu atâta brazii și stâncile sunt acoperite și mai mult cu zăpada viscolită. Pozele spun totul…în zare se zăresc Tigăile mari, iar Cuțu cuțu își mai întoarce capul către noi si mai trage câte un zâmbet…chiar larg, dar fără dinți : )))…știe el ce ne așteaptă mai sus 😊.

Cu cât înaintăm, zăpada devine din ce în ce mai mare și curând începe o traversare cu urme adânci până la genunchi,  pe lângă o pădure rară de brazi. Pe alocuri este gheață și pentru unii este de preferat să folosească colțarii. Deja peisajul devine de basm…totul este pudrat bine cu zăpadă și flori imense de gheață; brazii, pietrele… natura și-a făcut de cap. Când ajungem pe la Babele la sfat  ne ajung din urma 3 schiori care se opresc și ei pentru fotografii, peisajul te lasă fără cuvinte …

foto: Mihai David

Vârful începe să se vadă și in aproximativ 1h40min de la cabană ajungem sus fără grabă. Pe traseu ne mai întâlnim cu câțiva drumeți fericiți care s-au cazat la cabana și au plecat mai devreme. Sus pe vârf este mai frig, bate și vântul puțin dar nu atât de tare cât să ne alunge. Cuțu cuțu se odihnește, vrem să facem o poza cu el dar nu vrea să fie deranjat acum…culmea (!). Ceasul îmi arata ora 13:58, 4h40 de la mașina si 962 m urcați.

Rodica Voicu pe vârful Ciucaș / foto: Mihai David

Garmin Instinct Solar / foto: Rodica Voicu

Imortalizam imaginile din jur și începem coborârea cu multe poze de poveste. Cuțu își reintră în rol și privește către zări departe, fericit alături de noi…ne abatem puțin din potecă și facem poze spectaculoase cu stâncile albe încremenite din creastă; apoi și cu brazii încărcați cu zăpadă. Continuăm să coborâm la cabana unde ne așteaptă o binemeritată ciorbă 😊 și cei doi colegi. După altă pauză, bineînțeles, coborâm la mașini și ajungem imediat după ce apune soarele.

Drumeție în munții Ciucaș / foto: Mihai David

Inspectez ceasul, bineînțeles, care arată la final de tură 16,27 km parcurși, 999 m plus de altitudine, 8h27min, 2706 kcal consumate… și cum soarele a fost generos, intensitatea solară este maximă pe graficul afișat!