#iCapital #ClujInnovation 

Comisia Europeană a anunțat pe 5 August că 12 orașe s-au calificat în runda finală pentru prestigiosul premiu Capitala Europeană a Inovării 2020 , iar printre acestea se numără și Cluj-Napoca.

După cum prietenii Transylvania Mountain Festival o știu deja, noi promovâm activ inovarea prin intermediul Premiului TMF pentru Inovare, de aceea felicităm municipiul Cluj-Napoca și partenerii ecosistemului său pentru acest rezultat bun într-o competiție extrem de interesantă.

Orașele finaliste pentru Premiul Capitalei Europene a Inovării 2020 sunt:

  • Cluj-Napoca (România)
  • Espoo  (Finlanda)
  • Ghent (Belgia)
  • Groningen (Olanda)
  • Helsingborg (Suedia)
  • Leeuwarden (Olanda)
  • Leuven (Belgia)
  • Linz (Austria)
  • Milano (Italia)
  • Reykjavik (Islanda)
  • Valencia (Spania)
  • Vienna (Austria)

Finanțat prin Horizon 2020, programul european de cercetare și inovare, premiul aduce o recunoaștere publică orașelor care dezvoltă ecosisteme inovatoare și vibrante care adresează provocările mediului publicși îmbunătățesc viața cetățenilor. Mariya Gabriel, Comisar pentru Innovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, a declarat:

Inovare este esențială pentru ca orașele să asigure o reevenire sutenabilă după aceste timpuri de încercare. Aunci când orașele stimulează ecosistemele inovatoare astfel încât actorii inovării și cetățenii să se poată întâlni și colabora, acestea susțin dezvoltaea și reziliența. Cea de-a șasea ediție a Premiului Capitala Europeană a Inovării este menit să fie o competiție puternică ce va arăta cele mai bune practici de inovare din orașele Europei.

Transylvania IT Cluster și Transylvania Digital Innovation Hub aăn calitate de parteneri ai  competiției de inovare Transylvania Mountain Festival, promovează activ răspândirea  tehnologiilor inovatoare în rândul sectoarelor economice și industriilor. Am întrebat directorul executiv care au fost principalele puncte pentru care municipiul Cluj- Napoca a fost selectat printre finaliștii premiului Capitala Europeană a Inovării 2020.

Principalele puncte forte ale orașului Cluj-Napoca sunt cele despre care vorbim de mult timp: ecosistemul orașului și partenerii săi. În mod cert, companiile de IT joacă un rol hotărâtor în dezvoltarea orașului, dar este vziunea și leadershipul administrației publice, întărită de munca de echip a univeristăților de elită din oraș și institutele de cercetare care fac diferența.  Acum 5 ani, am inițiat dezvoltarea câtorva proiecte țintă  pentru a promova inovarea în toate sectoarele. Pentru 2021-2027, dorim să dezvoltăm Transilvania Digital Innovation Hub, unde membrii Consortiului de Clustere Transilvania Nord și universitățile din  Cluj-Napoca vor juca un rol activ. De la o abordare cros-sectorială, tehnologia este unul din principalii facilitatori, elementul care sprijină inovare în toate domeniile orașului și regiunii noastre”, declară Bianca Muntean,  Manager al Clusterului Transilvania IT, unul din ancorele ecosistemului de inovare din Cluj-Napoca.

Municipiul Cluj-Napoca susține abordările inovative venite din partea cetățenilor pentru îmbunătățirea stilului de viață.  “Anunțul Comisiei Europene reconfirmă Cluj-Napoca ca fiind un oraș al inovării, axat pe Cercetare & Dezvoltare, IT și utilizarea tehnologiilor smart city în vederea creșterii calității vieții cetățenilor. Nu ești inovator, dacă nu ești și incluziv.”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Pe acest principiu, municipalitatea a promovat activ activitățile festivalului TMF: filme, fotografie, tehnologie, sport, ateliere – deoarece considerăm cu toții că acestea ar trebui să facă parte din viața oricărei familii active.

Cluj-Napoca în timpul sumitului european Open Innovation Conference 2.0 din 2017 / foto: Gabriel Roșca

Comisia va anunța câștigătorul și contracanidații premiului Capitala Europeană a Inovării 2020 cîn cadrul European Research and Innovation Days din 22-24 Septembrie 2020. În cadrul aceluiași eveniment, Comisia va acorda Premiul European pentu  Femei Inovatoare 2020, premiul EIC Horizon pentru ajutor umanitar high-tech, și premiul Horizon Impact 2020.