INTERVIU: ALEXANDRE AUCHECORNE – ÎN SALVAREA MONTANĂ TREBUIE SĂ FII MEREU ADAPTABIL

#interviu #AlexandreAuchecorne #InvitatSpecial #PoveștiVerticale #alpinism

Alexandre Auchecorne la Transylvania Mountain Festival 2019 / foto: Gabriel Roșca

Alexandre Auchecorne, cadru PGHM Briancon, ghid montan internațional IFMGA, a fost delegat oficial al PGHM la ediția festivalului montan Transylvania Mountain Festival 2019, unde a prezentat cum este organizată salvarea montană și care este rolul Jandarmeriei Montane în Franța. A răspuns unui public curios la întrebările despre ascensiunea pe Mont Blanc și practica de ghid montan în Franța.

Alexandre Auchecorne a făcut schi de performanță din copilărie iar momentan este pasionat de transmiterea cunoștințelor către noile generații și descoperirea de noi zone de schi. S-a îndrăgostit de România în timpul unui schimb de experiență cu Salvamont România în Făgăraș. De atunci vorbește tuturor despre România și cultura locală de aici.

[Anca Berlo] De ce PGHM (Peloton de Gendarmerie de Haute Montagne)?

Alexandre Auchecorne: Am descoperit meseria de jandarm montan în timpul serviciului militar. Mediul montan și activitatea de salvare mi-au captivat imediat atenția. Salvarea montană este foarte interesantă, întrucât fiecare situație este diferită. Domeniul în care intervenim este foarte larg, facem salvare în parapantism, alpinism, canioning, așa că nu știi niciodată ce vei întâlni în teren. Trebuie deci să fii mereu adaptabil și asta este plăcerea pe care mi-o aduce această meserie.

[A.B.] Cum poți deveni jandarm montan în Franța?

Alexandre Auchecorne: Pentru a fi jandarm trebuie să ai bacalaureatul, să iei un examen și să treci printr-un proces de școlarizare de un an. Ulterior, în funcție de preferințe și aptitudini, fiecare își poate găsi un loc care să îl reprezinte, deoarece domeniul ne oferă multe opțiuni: pilot de elicopter, anchetator sau salvator montan.

Alexandre Auchecorne pe scenă la Transylvania Mountain Festival 2019 / foto: Gabriel Roșca

[A.B.] De ce unii jandarmi sunt și ghizi montani internaționali (IFMGA)?

Alexandre Auchecorne: Aproximativ jumătate din cei 260 de salvatori din Franța sunt și ghizi montani internaționali, deoarece acesta este cel mai înalt nivel de expertiză în alpinism. Certificarea IFMGA aduce o recunoaștere în această meserie.

[A.B.] De ce este salvarea montană gratuită în Franța?

Alexandre Auchecorne: În Franța orice salvare este gratuită. Spiritul de solidaritate francez spune că dacă o persoană este rănită, ea trebuie salvată, fie că se află pe stradă, fie că este la munte.

[A.B.] Un exemplu de intervenție foarte dificilă?

Alexandre Auchecorne: Exemplele sunt multe pentru ca ele fac parte din viața noastră de zi cu zi. Nu toate intervențiile sunt dificile, însă există unele care ies din comun. Îmi vine acum în minte o avalanșă care a avut loc în septembrie 2015 în Dome des Ecrins. Nouă persoane au fost luate de avalanșă și din păcate nu am reușit să salvăm decât o persoană. Vremea era rea, astfel de imagini rămân întipărite în minte…

[A.B.] Care sunt cele mai importante pericole în Alpi?

Alexandre Auchecorne: Cel mai mare pericol, în opinia mea, este lipsa de cunoaștere a mediului. Oamenii care cunosc mediul montan au o abordare în care prioritizează siguranța. Se documentează cu privire la condițiile din teren și la condițiile meteo, cer sfaturi de la localnici și de la profesioniștii care lucrează în zonele în care doresc să se deplaseze. Astfel, de obicei totul merge în general bine. Ignoranța este cea care face ca accidentele să se întâmple.

Interviu de Anca Berlo / Cluj-Napoca, Noiembrie 2019.

Arhive

Go to Top