#interviu #esacaladă #alpinism #cățărareliberă

Catherine Destivelle este unul din acei alpiniști unici, ai tuturor timpurilor, care au ridicat standardele și ne-au arătat cu grație frumusețea din spatele dificultății unei ascensiuni. Cățărându-se pe unele din cele mai mari trasee din Alpi în anii adolescenței, Catherine a avut o evoluție fulgerătoare în escalada sportivă a anilor ‘80, devenind prima femeie care a reușit un 8a rotpunkt. Cu o pasiune sinceră pentru free solo, Catherine Destivelle a rupt barierele legate de gen din alpinism prin trilogia ascensiunilor solo de iarnă: fața nordică a Eiger-ului în 1992, Walker Spur pe fața nordică a Grandes Jorasses în 1993, și ruta Bonatti pe fața nordică a Matterhorn-ului în 1994.

Altitudinea și alpinismul tehnic i-au făcut cu ochiul lui Catherine care a reușit a doua escaladare la liber a rutei Slovene pe Trango Tower, a escaladat fața sud-vestică a Shishapangma, a avut o tentaivă notabilă pe fața sudică a Annapurnei și muchia nordică de pe Latok I. Cu multă concentrare și un spirit de explorare, ea a realizat ascensiuni impresionante și în Antarctica și a escaladat solo trasee din SUA, Mali și Tailanda.

Grație mișcărilor sale elegante și eticii de cățărare, Catherine Destivelle  a fost și principala protagonistă a unor filme documentare și sesiuni de fotografie, care azi fac parte din cultura montană. Fiind și autoarea câtorva cărți, Catherine este actualmente editor, conducând Edițiile Mont Blanc. În 2020, Catherine Destivelle a fost onorată cu Premiul Piolets d’Or pentru întreaga activitate.

Catherine Destivelle (2020).

Cu o atitudine deschisă și jovială, Catherine Destivelle este mai aproape acum de comunitatea Transylvania Mountain Festival și de alpiniștii din lume, împărtășind experiența sa cu noi!

Catherine Destivelle, free solo pe Devils Tower Wyoming (USA)

[D.C.]: Când ați realizat că escalada și alpinismul vor fi drumul dvs. prin viață?

Catherine Destivelle: Pentru mine, acest punct a fost atunci când am câștigat competiția de escaladă sportivă din Bardonnèche (Bardonecchia) în ‘85 și am fost abordată de anumiți sponsori. Astfel, mi-am spus că ar fi chiar frumos să îmi câștig existența din escaladă sportivă. Deci da, totul a început datorită competiției.

[D.C.]: Privind la ascensiunile și expedițiile efectuate, care vă este cel mai aproape de suflet?

Catherine Destivelle: Cred că cea mai dragă îmi este ascensiunea solo, de iarnă a feței nordice a Eiger-ului, deoarece înainte de această reușită, nu mă consideram o alpinistă adevărată. Făceam mai mult escaladă la stâncă, nu prea mult mixt, nu prea făceam escaladă pe gheață sau alpinism în teren cu zăpadă. Mă consideram un alpinist incomplet. Astfel, după fața nordică a Eiger-ului mi-am confirmat faptul că puteam escalada și fețe nordice. Aceasta era prin ’92.

Catherine Destivelle / foto: Rene Robert

[D.C.]: Cum abordați un nou proiect? Vi s-a schimbat stilul de-a lungul anilor?

Catherine Destivelle: Stilul s-a schimbat în timp, deoarece am evoluat de-a lungul anilor. În primii ani nu se prea făcea escaladă liberă. Ideea escaladei libere a venit mai târziu în comunitate și brusc mi-am schimbat obiectivele. La început încercam să fac traseele oricum. Apoi, încercam să fac traseele respectând o anumită etică, prin free solo. Apoi mi-am propus să fac fețele nordice. Le-am făcut pe toate la vedere, fără reperaj. În curând acest stil a devenit modul meu de exprimare. Îmi doream să reușesc o premieră abosultă, punct. Nimeni înaintea mea nu escaldase fața nordică, iarna, solo și la vedere.

Da, m-am schimbat, am evoluat și i-am făcut și pe alții să evolueze. Trebuie să știi puțină istorie a alpinismului pentru a înțelege ce a fost făcut înaintea ta și pentru a încerca noi abordări. Iar când ești femeie, ești mult mai atentă la aceste detalii pentru a evita critici ulterioare. Nu doream să mai realizez o altă “premieră feminină”. Eram hotărâtă să fac o premieră totală. În consecință, fața nordică a Eiger-ului, solo, iarna a fost o premieră totală.

Pe atunci, aveam mult mai mulți sponsori și parteneri media decât alpiniștii bărbați de același nivel, și nu îmi doream să fie discuții legate de premiera mea. Performanța mea trebuie să fie la același nivel sau chiar mai mare decât al lor, pentru a nu lua locul vreunuia din cățărători, Trebuia să gândești ca un alpinist – nu ca o “femeie alpinist” sau “bărbat alpinist” – pentru a fi corecți. Când privești înapoi în istoria alpinismului, au fost mulți care au trait efectiv din pasiunea lor, precum Bonatti sau Rebuffat de exemplu. Toți aveau contracte, dar când ești femeie, brusc devii mai vizibilă. Pentru toate aceste motive, eram hotărâtă ca realizările mele să fie unice și de nedisputat ca alpinist.

[D.C.]: Cum ați ales să escaladați solo?

Catherine Destivelle: Escalada solitară și-a făcut loc în viața mea deoarece aveam nevoie de asta. Mă cățăram solo de la o vârstă fragedă, și o făceam cu bucurie. Era și o modalitatea prin care opream zvonurile despre cine a fost cap de coardă pe un anumit traseu. Când te cațeri singur trăiești niște senzații incredibile. Te simți puternic și invulnerabil. Te antrenezi mult. Esre foarte multă muncă înaintea efectuării traseului în solitar pentru a stăpâni tot. Totul trebuie să meargă bine. Totul este calculat și prevăzut. Și deoarece mie îmi plăcea să am o marjă, când faci deja cățărarea te simți foarte, foarte puternic și asta era ceva ce îmi plăcea foarte mult.

Catherine Destivelle.

[D.C.]: Ați fost deja în Carpați?

Catherine Destivelle: Nu, nu am fost niciodată. Nu prea știu multe despre munții Carpați, dar mi-ar face plăcere! Prieteni care au fost în Carpați mi-au spus că e o zonă frumoasă. La fel de adevărat, este și că de când am avut copilul am călătorit mai puțin. Sunt locuri, precum Anzii în care chiar îmi doresc să ajung într-o zi!

[D.C.]: Cum ați reușit să îmbinați sportul de performanță cu viața de familie?

Catherine Destivelle: Am născut destul de târziu, la 37 de ani, deci făcusem suficient de multe înainte! Astfel, în momentul în care s-a născut băiețelul nostru nu simțeam nevoia să merg mai des pe munte. Eram pur și simplu preocupată de educarea și creșterea fiului meu și îmi făcea plăcere! Pentru mine a fost o trecere naturală și mi-a fost ușor.

Am și prietene atlete care nu îndrăznesc încă să facă copii, dar când ai vârsta, vine timpul și e bine să lași să se întâmple dacă îți dorești asta. Apoi, va fi prea târziu. Ce rămâne în final? Sunt atât de multe alte lucruri în afara muntelui.

[D.C.]: Cum vă bucurați de munte în prezent?

Catherine Destivelle: Mai nou, îmi place ciclismul montan, schiul și schiul de tură. Puțin din fiecare. Mă bucur pur și simplu de natură și de cei dragi.

Dintr-o altă perspectivă, văd că munții sunt mai frecventați, de drumeți și alergători, mai ales datorită contextului covid19. Oamenii au nevoie de bucuriile simple precum aerul proaspăt. Munții revin în viața noastră. Dar trebuie să ne gândim și la faptul că dacă înainte abia vedeai câteva persoane în munți, acum îi vezi peste tot. Este bine sau nu? Nu aș putea răspunde. Sper doar ca fiecare să respecte Natura, iar educația are un rol major aici.

[D.C.]: Proiecte de viitor?

Catherine Destivelle: Pentru moment mă ocup de casa de editură Les Editions du Mont Blanc.  Poate voi face câteva schimbări, dar în ultmii șase ani m-am ocupat doar de acest proiect. Pe plan personal, am proiecte de călătorie și explorare locuri noi. Dar strict pentru a mă bucura de natură.

[D.C.]: Ați avut onoarea de a vi se decerna premiul Piolets D’Or 2020 pentru întreaga activitate. Cum ați reacționat?

Catherine Destivelle: La început, am fost puțin surprinsă. Apoi, am început să primesc mărturii și încurajări de la alți alpiniști, care au susținut nominalizarea. Astfel, am acceptat premiul. A fost o ceremonie foarte frumoasă și m-am simțit recunoscătoare acestei superbe comunități de montaniarzi. Am fost emoționată și impresionată!

——————

Mulțumim Catherine  pentru că ești o inspirație pentru comunitatea de escaladă și alpinism. Urmărim cu interes proiectele editoriale și noi oportunități de a învăța mai multe din experiența ta.

Cei ce doresc să fie la curent cu proiectele și inițiativele lui Catherine Destivelle, o pot face urmărind canalele oficiale:

web: www.catherinedestivelle.com

editura: www.leseditionsdumontblanc.com

——————

“Interview: Catherine Destivelle – The Beauty And Joy Of The Ascent” – pregătit de Diana Ciorba, 2021, Cluj-Napoca, Romania