#interviu #CosminBerghean #trofeulTMF #fotografie #speologie
O pasiune mânată de vise îndrăznețe, îmbinată cu o atenție extraordinară la detalii și la mediul înconjurător îl descriu cel mai bine pe Cosmin Berghean – speolog și fotograf de natură, respectiv de peșteră.
Aducând de fiecare dată o contribuție originală în materie de fotografie, Cosmin Berghean a fost marele câștigător al trofeului Transylvania Mountain Festival 2018 pentru fotografie montană și unul dintre primii clasați în cadrul competiției din 2019!
Am avut ocazia să îl cunoaștem mai bine cu ocazia festivalului și am făcut schimb de experiență, Cosmin fiind unul din organizatorii festivalului SPEOARTA. Ne face plăcere să vi-l prezentăm și vouă prin prisma acestui interviu.
Cosmin Berghean / portret.
Fotografia outdoor pentru Cosmin Berghean este un mod de a trăi, “este fotografia pe care o fac cu sufletul, iar când pui suflet în ceea ce faci înseamnă ca este un mod de a trăi. Momentul când te afli in spatele vizorului și apeși declanșatorul pentru a surprinde imaginea proiectată inițial pe retină și în mintea ta, este un moment care îți dă liniște, energie, te poartă în lumea viselor.”
Vorbind despre fotografia de peșteră, Cosmin Berghean declară că acolo lucrurile devin și mai complexe: “Intervine factorul timp – acest timp care parcă încremenește, clepsidra îngheață în momentul în care ești în spatele aparatului de fotografiat. Aici în peșteră un rol important îl are echipa cu care lucrezi, echipă de încredere, oameni care își dedică timpul lor pasiunii, oameni care au încredere în tine ca și fotograf că poți scoate la suprafață ceea ce ai văzut în subteran, ceea ce ai regizat după montarea luminilor în acea lume încremenită de timp. Mulțumesc prietenilor din Asociația Polaris pentru tot sprijinul și pentru acele multe ore petrecute in subteran.”
Peștera Covanegra, 2017, Spania / foto: Cosmin Berghean
[Diana Ciorba]: Ce te motivează să te dezvolți ca fotograf și în ce direcție explorezi fotografia acum?
Cosmin Berghean: Pasiunea pentru fotografie si autocritica este cea mai bună motivație pentru mine. Dacă vrei cu adevărat să îți urmezi visele vei reuși să faci lucrurile din ce in ce mai bine. Fotografia de peșteră care este pentru mine marea pasiune îți dă mari provocări, dar dacă „vrei cu adevărat, poți!”, poți să ajungi la visele tale, iar ceea ce visezi să poți aduce la suprafață prin intermediul fotografiei. Fotografia de peisaj rămâne printre favoritele mele, dar cochetez si cu fotografia vieții în sălbăticie (așa numita wildlife photography)
Hirlatzhöhle, 2020 / foto: Cosmin Berghean & Georg Taffet
[D.C.]: Care este sportul tău montan preferat și de ce?
Cosmin Berghean: Speologia este și rămâne sportul preferat, dacă putem numi această știință și sport, un sport al caracterelor tari, un sport de echipă. Speologia a început în cazul meu, printr-o teamă de necunoscut, frică a unui copil ce nu avea vârsta de 13 ani. A fost în urma cu 28 de ani, la Ghețarul de la Scărișoara, când am avut șansa să intru in rezervația peșterii, dar nu am făcut-o, de teamă; iar la ieșirea celor care au intrat din subteran am avut unul dintre cele mai grele sentimente de neputință și dezamăgire. Cum nimic nu este întâmplător în viață, a doua zi a venit o delegație de la Clubul Polaris și speologi belgieni. Nu am stat pe gânduri, nu am cerut acordul părinților, pur și simplu m-am dus la ei și am întrebat „mă luați cu voi?”, așa a început această pasiune. Apoi au urmat ture foto cu Polarisul, unde eram “omul de lumini”, apoi explorări și a ajuns vremea să apăs și eu pe declanșator în lumea lui Hades.
Îmi place adrenalina, așa că un sport înrudit este canyoning-ul pe care îl indrăgesc.
Rainbow, 2017, Munții Trascău / foto: Cosmin Berghean
[D.C.]: Ca organizator al unui festival de artă fotografică, care sunt cele mai mari provocări?
Cosmin Berghean: Am organizat cu Polarisul șapte ediții ale Festivalului SPEOARTA, iar din 2016 până în prezent am reușit să ridicăm ștacheta și să facem din acest concurs de fotografie național unul internațional. În ultimii doi ani am rămas o echipă minunată la organizarea acestui festival și anume doi oameni – eu și Ema Marcu, colegă de club, prietenă adevărată, omul cu care fac o echipă minunată la fotografia de peșteră. Ne-am dat seama că prin pasiune reușim să facem acest festival și să creștem de la an la an, se vede și prin numărul participanților, prin calitatea lucrărilor înscrise în concurs. Am ajuns să avem participanți din 16 țări. Fiecare ediție este o provocare, o provocare a ta ca și organizator, o provocare a participanților, a sponsorilor, a tuturor celor care se implică, speram ca și în acest an, 2020 să reușim să organizăm a 38-a ediție ținând cont că este un concurs de nișă.
[D.C.]: Cum ți s-a părut abordarea Transylvania Mountain Festival față de tot ce s-a făcut până acum în România?
Cosmin Berghean: Transylvania Mountain Festival este un loc unde se adună iubitorii de natură, un loc unde se face educație prin promovarea frumosului, un loc unde oamenii se simt bine. TMF este un festival organizat exemplar, cu oameni care fac din pasiune acest lucru. Felicitări vouă și tuturor celor implicați, de la expozanți, la susținători de conferințe, workshop-uri, prezentatori, sponsori, cu alte cuvinte MINUNAT!
Stars, 2015, Munții Bihor/ foto: Cosmin Berghean
[D.C.]: Cum ai primit vestea câștigării trofeului TMF în 2018?
Cosmin Berghean: M-am bucurat enorm să aflu că sunt marele câștigător TMF 2018. Din păcate nu am putut fi prezent în timpul festivalului la Cluj Napoca. Fotografia premiată este cea mai îndrăgita fotografie a mea, este si cel mai muncit cadru, foarte dificil de realizat tehnic. Este vorba despre portalul peșterii Coiba Mare, cu cerul înstelat, iarna la minus 20 grade și un speolog care coboară în rapel. Mulțumesc mult echipei care m-a ajutat la realizarea acestei fotografii, colegilor și prietenilor din Asociația Polaris, Emei în mod special. Acest premiu, cât și celelalte câștigate de mine, sunt de fapt ale lor, sunt ale întregii echipe.
Hirlatzhöhle, 2020 / foto: Cosmin Berghean
[D.C.]: Cum crezi că va fi afectată comunitatea fotografilor din România de ceea ce se întâmplă acum?
Cosmin Berghean: Ceea ce se întâmplă acum eu o văd ca un moment de respiro pentru fotografi și nu numai. Un moment de a pune ordine în gândurile noastre, de a ne gândi la dorințe, aspirații, țeluri. Un moment bun pentru a studia, a ne perfecționa și a deveni mai buni. Cu siguranță vom aprecie și mai mult timpul, vom aprecia natura, oamenii adevărați care ne înconjoară, care ne sunt alături. Pe plan profesional nu ar trebui sa afecteze foarte tare fotografii din Romania, exceptând fotografii de eveniment care sunt într-adevăr afectați. Și eu mi-aș fi dorit să merg pe crestele munților să fotografiez, să fac ture, dar așa am avut ocazia să fac lucruri pe care le-am tot amânat, am citit, am exersat noi tehnici de fotografiat. Sper și îmi doresc să ne vedem sănătoși în natură, indiferent de mediul de activitate, prin peșteri, pe ape, pe crestele munților, iar vouă – TMF – un 2020 cu îndeplinirea tuturor dorințelor!
–––––––––-
Mulțumim frumos Cosmin pentru gândurile bune și toate lucrările de fotografie pe care le împărtășești cu noi. Urmărim cu drag blogul online și expedițiile din subteran.
Te așteptăm în continuare în competiția de fotografie montană Transylvania Mountain Festival.
Și bineînțeles așteptăm înscrierile fotografilor amatori și profesioniști aici.
Interviu „COSMIN BERGHEAN – Fotograful care aduce la suprafață lumea din adâncuri.”pregătit de Diana Ciorba.
Cluj-Napoca, 30/04/2020