#interviu #escaladăpegheață #nouagenerație

Devreme ce suntem în sezonul escaladei pe gheață, suntem bucuroși să vă putem prezenta poveste din spatele unui adevărat manifesto din cadrul scurtmetrajului de aventură intitulat Paradice (O aventură printre casacdele înghețate) în regia echipei elvețiene formată din Daniel Bleuer, Jonas Schild și Nicolas Hojac. Filmul a impresionat juriul Transylvania Mountain Festival prin cadrele și mesajul transmis publicului de către cei trei alpiniști de top.

Cadru din filmul Paradice (2020).

Paradice (2020) prezintă trei din cele mai frumoase tururi de escladaă pe gheață din Elveția, dintr-o presăectivă neobișnuită.  Este un film despre risc, responsabilitate și frumusețea naturii. Trebuie neapărat să menșionăm și că ne-a plăcut jocul de cuvinte din titlul filmului.

Filmul a făcut parte din selecțiile oficiale ale unor eveniment de calibru din domeniu precum cele din Diablerets, Trento, Barcelona, Denali, Boulder, Ushuaia, Skopje, Cluj-Napoca, Krakow, Chelsea și Wiesbaden.

Daniel Bleuer (prim plan) / Maximilian Hochstrasser (plan secund)

Născut în Berna, Elveția, Daniel Bleuer a studiat film la HSLU (Hochschule Luzern – Design & Kunst) și ne-a onorat cu câteva detalii din spatele scenei.

Realizarea filmului PARADICE (2020)

Am contactat reprezentantul echipei, pe Daniel Blauer și l-am rugat să ne ofere detalii despre proiect și realizarea acestuia.

[Daniel Bleuer:] Jonas Schild, Nicolas Hojac și eu, ne-am apucat de proiect în 2016. Ne știm cu toții din copilărie și mai fpcuserăm proiecte similare în trecut. După aceste documentare scurte, eram motivați să realizăm un proiect mai amplu și astfel am dezvoltat conceptul filmului  Paradice.

Pe cascada de gheață / o scenă din cadrul filmului Paradice

[D.C.]: Care au fost cele mai mari provocări din timpul filmărilor?

Daniel Bleuer: Primele ierni din timpul filmărilor au fost foarte calde. Abia am avut un sezon bun de gheață în toată perioada de filmare.  Acest fapt a impus un calendar de filmări greu de urmat și a cerut flexibilitate atât din partea atleților cât și din partea echipei de filmare. În timpul filmărilor, siguranța tuturor a fost cea mai mare provocare. Locurile din interiorul casacdelor de gheață au trebuit asigurate în avans – ceea ce a fost un efort deosebit pentru atleți, care erau reposnabili pentru siguranța echipei de filmare.

Escalad pe gheață / scenă din cadrul filmului Paradice.

[D.C.]: Cum ați ales atleții?

Daniel Blauer: Jonas Schild și Nicolas Hojac sunt alpiniști de elită și suntem prieteni apropiați. Am dezvoltat firul narativ împreună, deci nu a fost nevoie să găsim alți atleți. În timpul proiectului, Stephan Siegrist a completat echipa ca un nou atlet. A adus o contribuție importantă tinerei noastre echipe – îndeosebi în discuțiile legate de schimbările legate de cultura montană de-a lungul ultimilor 30 de ani. Ne-a subliniat aspectele esențiale, într-o manieră unică.

Escaladă prin tunelul de gheață / Paradice (2020). 

[D.C.]:Ce alte sporturi montane practici?

Daniel Bleuer: Iubesc să fiu în munți. Pentru mine, munții sunt o realxare și ador liniștea din munți. Îmi place schiul de tură, alergarea și bineînțeles mă cațăr de foarte mult timp.

Daniel Bleuer / Escaladă la stâncă.

[D.C.]:Cum este percepută și promovată cultura montană în Elveția?

Daniel Bleuer: Elveția are o istorie îndelungată în domeniul sporturilor montane datorită turismului în Alpi și popularității în creștere. Există o generație tânără și talentată de alpiniști și cățărători, care practică sportul la nivel profesionist și întăresc formarea unei culturi montane variate. Desigur, comercializarea are și neajunsurile ei, în special în ceea ce privește conștientizarea impactului asupra mediului și a comportamentului în natură.

Cățărător pe gheață / Paradice (2020).

[D.C.]: Cum a trecut 2020 pentru tine?

[Daniel Bleuer:] Ca pentru majoritatea lumii, 2020 a fost o provocare. Totuși, consider că nu am fost atât de afectat, fiind norocos să pot lucra la câteva proiecte interesante.

[D.C.]: Cum ți s-a părutTransylvania Mountain Festival de la distanță?

Daniel Bleuer: Mai întâi vă mulțumesc pentru că ați creat posibilitatea de a participa la Transylvania Mountain Festival. Festivalul prezintă o mare diversitate de filme despre munți și natură. Desigur, ne-ar fi plăcut enorm să venim fizic la evniment, dar am fost impresionați de modul în care a fost derulată versiunea online și apreciem în mod deosebit eforturile depuse.

[D.C.]: Proiecte de viitor?

Daniel Blauer: În prezent, lucrăm în același format la un nou documentar despre o expediție în India. Suntem abia la început, și suntem curioși încotro ne va purta această aventură.

Rămăneți conectați deoarece urmează mai multe vești interesante în 2021 din șpartea acestei super echipe formată din Daniel Bleuer, Jonas Schild și Nicolas Hojac.

”Daniel Bleuer – Despre realizarea filmului Paradice” – interviu pregătit de Diana Ciorba în Decembrie 2020.

22.02.2021/ Cluj-Napoca