#interviu #MathieuMaynadier #TMF2019 #TMFRocksShow #rockclimbing #alpinism #ThePathanProject

Haideți să punem la un loc o energie extraordinară și o minte curioasă: acesta este Mathieu Maynadier, unul din cei mai tineri și talentați alpiniști ai Franței.

Remarcat de comunitatea internațională de alpinism și escaladă pentru implicarea în ascensiuni îndrăznețe, precum Luang II (6830 m) care a fost nominalizată pentru premiul Pioletul de Aur în 2011, pentru deschiderea unornoi rute în Nepal (precum fața sudică a muntelui Gauri Shankar sau o nouă rută pe Dazampa Tse), Mathieu Maynadier – ghidul din Briançon,  explorează cu tenacitate și variază modul în care abordează aventura prin schi, escaladă pe gheață, escaladă pe stâncă, alpinism, în funcție de sezon.

Devrem ce ați avut ocazia de a-l vedea pe Mathieu Maynadier în “The Pathan Project” – filmul câștigător al ediției Transylvania Mountain Festival 2019, alături de prietenii și coechipierii săi, îl aducem pe Mathieu mai aproape de comunitatea noastră, prin acest interviu special.

Mathieu Maynadier – High Energy and The Desire to Explore

Matthieu Maynadier / Vallot.

[D.C. – Diana Ciorba]: Când ai început escalada la stâncă și escalada pe pereți mari?

Mathieu Maynadier: Am început escalada pe la 10 ani, în cadrul unei mici asociații sportive de la noi, din vale. Nu era un club specializat pe escaladă, ci era mai degrabă un club multisport.  Mult timp, am fost mai degrabă un schior decât un cățărător, dar în jurul vârstei de 20 de ani m-am oprit din competițiile de schi-alpinsim pentru a mă concentra mai mult pe escaladă și alpinism.

Prima experiență pe un perete mare a fost în Yosemite, urmată de Baffin Island, Groenlanda… Totuși, sunt mai axat pe alpinism și cățărare mixtă.

Mathieu Maynadier – High Energy and The Desire to Explore

Matthieu Maynadier / escaladă pe gheață.

[D.C.:] Cum ți-a venit ideea de a merge în expediție în Pakistan?

Mathieu Maynadier: După multe călătorii pentru escaladă mixtă, căutam o schimbare; astfel am găsit un proiect mai puțin înalt, dar care implica multă cățărare.
Când exploram posibilitățile unei expediții am dat peste o imagine a unui perete superb din valea Khondus.

După ce ne-am documentat puțin, am descoperit un lanț muntos destul de mare, aproape ne-escaladat până atunci (în mare parte datorită conflictului dintre India și Pakistan, dar zona urma să se redeschidă pentru exploratory și alpiniști)… Din acea zi, mi-am setat acest obiectiv de a vizita, în mod particular, această zonă din Pakistan.

De atunci, am fost deja de 7 ori în Pakistan și am explorat mai mult decât zona Khondus! Munșii pachistanezi sunt atât de mari!  – iar din punctul meu de vedere, dacă îți plac munții MARI, ACESTA este locul ideal de pe pământ!

MATHIEU MAYNADIER – Energie debordantă și dorința de a explora.

Matthieu Maynadier / in expediție

[D.C.:] Ce linie căutați acolo? Cum ați reușit să o alegeți?

Mathieu Maynadier: Planul initial era să găsim o linie abruptă să o deschidem, mai întâi prin maniera tradițională, apoi să încercăm să îl escaladăm la liber. Idea era să petrecem timp în perete, așa cum erau obișnuiți belgienii. Nico își dorea mult asta, dar în cele din urmă, nu am descoperit linia dorită iar roca nu era atât de compactă pe cât trebuia să fie pentru o cățărare liberă.  Prin urmare, am escaladat cea mai ușoară variant în stil alpin.

[D.C:] Ce anume îți place cel mai mult în timpul expedițiilor?

Mathieu Maynadier: Îmi place mult să mă desprind total de realitate și de rutina zilnică … fiecare expediție îți oferă șansa de a fi 100% concentrate pe proiect – pe nimic altceva, doar să te cațeri și să te odihnești.

În viața normală, este greu să ai acest timp doar pentru tine: suntem tot timpul în alertă și suntem tot timpul solicitați. Astfel, consider expedițiile ca fiind optime pentru a te deconecta.

Totodată, din perspectiva mea, în Alpi, toate liniile frumoase sunt deja deschise. Este adevărat că mai sunt câteva de făcut, dar cele mai logice proiecte sunt deja făcute  …

În timpul unei expediții, mai avem șansa de a descoperi niște fețe grele de stâncă sau munți virgini, fără vreo informație în prealabil. ȘI asta nu  este tot! Mai apucăm să vizităm locuri unde oamenii nu sunt obișnuiți să vadă străini, deci ne putem oarecum imagina cum era viața în Alpi acum un secol, și acesta este al doilea lucru care îmi place enorm de mult în expediții.

Mi se pare foarte interesant să fii alpinist!

MATHIEU MAYNADIER – Energie debordantă și dorința de a explora.

Matthieu Maynadier / escaladă la stâncă.

[D.C.:] Ce s-a intâmplat după The Pathan Project? Ce planuri ai pentru 2020 – 2021?

Mathieu Maynadier: După Pathan, mi-a luat aproape un an să mă recuperez complet. Datorită accidentării la cap și la spate, mă simțeam aproape tot timpul obosit și nu eram capabil să îmi duc rucsacul… Dar, de toamna trecută, mă simt foarte bine și în Octombrie am fost plecat într-o nouă expediție în India, cu Sean Villanueva și Roger Schali, și m-am bucurat să descopăr că eram din nou în formă și că motivația era la locul ei! …Din păcate, am avut parte de o vreme atât de rea pe Meru… Cu toate acestea, suntem foarte motivați să mai mergem o data pe acest perete, anul viitor!

Pentru acest an, am două proiecte: unul în Pakistan în iunie – iulie pentru escaladă mixtă și unul în septembrie – octombrie în Népal, pentru schi la mare altitudine …. Dar să vedem cum trecem peste epidemia de coronavirus…

[D.C.:] Care este cel mai inovator element din escaladă și explorare?

Mathieu Maynadier: Cu o notă de umor, aș zice că cea mai mare inovare a fost Google Earth! 😊 În realitate, cred că explorarea pe planetă nu s-a terminat, dar cu siguranță este mult mai limitată .. Oamenii au ajuns cam peste tot. Dar este posibil să redescopere unele zone și să le studieze dintr-un alt unghi… Înainte, alpiniștii se concentrau pe vârful prinicipal al unui lanț montan, dar acum, avem o perspectivă diferită și începem să redescoperim anumite zone …

MATHIEU MAYNADIER – Energie debordantă și dorința de a explora.

Matthieu Maynadier / photo by: Marc Daviet

[D.C.:] Ai fost în România, în munții Carpați? Îți surâde să te cațeri pe la noi?

Mathieu Maynadier: Nu, nu am fost niciodată și este un mare eșec… Sunt multe locuri în care încă nu am ajuns, dar sunt în proiecy! De fapt, sunt foarte norocos să pot merge în expediție de două ori pe an… și îmi place să fac asta! Prin urmare, între expediții nu am foarte mult timp pentru călătorii; încerc să stau acasă, să mă odihnesc, să mă antrenez și să lucrez.

După expediții, plcănuiesc să fac câteva călătprii cu dubița și să vizitez toate țările din Est, unde – așa am auzit (!) – aveți o cultură montană deosebită și multe locuri de escaladă, schi și drumeție!

The Pathan Project, (2019) / producător: Guillaume Broust

–––––––––-

Mulțumim Mathieu, pentru că ești întotdeauna plin de energie și pregătit să împărtășești visele tale cu alții.

Pentru cei care sunt curioși de aventurile sale de alpinism și escaladă, îl puteți urmări pe paginile oficiale aici:  

https://www.petzl.com/INT/en/Sport/Petzl-team/Mathieu-Maynadier

https://www.facebook.com/Mathieumaynadier/

https://www.instagram.com/mathieumaynadier/

Fiți pregătiți pentru proiecția următoarelor aventuri în Cluj-Napoca. Pe curând!

Interviu MATHIEU MAYNADIER – Energie debordantă și dorința de a explora.”pregătit de Diana Ciorba.

Cluj-Napoca, 30/03/2020