#interviu #MarcBrulard #TMF2020 #film #câștigător #trofeu
Marc Brulard este unul dintre cei pasionați cu adevărat care au ales o strategie all in pentru competițiile anuale Transylvania Mountain Festival! Și chiar a meritat! A impresionat juriul atât cu documentarul său despre alpinism cât și cu modul în care a declinat tema poveștilor vertical în cadrul secțiunii de fotografie. Aducând o perspectivă brută și sinceră asupra modului în care oamenii, în mod particular femeile abordează alpinismul și cățărarea, documentarul lui Marc Brulard – Facing the Void / Face au Vide (Franța, 2020) a câștigat marele trofeu Transylvania Mountain Festival!
Marc Brulard – Câștigător al premiului pentru film TMF – Transylvania Mountain Festival 2020
MARC BRULARD – ARTA DE A POVESTI
A spune povești și poveștile în sine, au fost întotdeauna în atenția sa, fiidn marcat de mic copil de două aspecte: pofta de a citi și creativitatea. În timp ce descoperea bucuria de a scrie, a început să descopere și vechile camere foto-video ale tătălui sau. Pasionat de progresul tehnologic din domeniu și echipamentele la îndemâna sa, Marc a început să difuzeze producțiile sale și în afara cercului de familie și prieteni.
Trăind în zona Alpilor Maritimi, o nouă pasiune a apărut în lumina reflectoarelor lui Marc: activitățile în aer liber și sporturile montane. Escaladă, alpinism, alergare montană, schi și snowboard – toate aventurile imaginabile pe munte!
Marc Brulard / escaladă pe gheață
[D.C.]: CÂND ȘI CUM TE-AI HOTĂRÂT SĂ ÎNCEPI PROIECTUL FILMULUI “FACE AU VIDE” ?
Marc Brulard: Totul a început în 2018. În timpul unui curs de alpinism, am filmat ieșirile cu un GoPro pentru a face mini-video-urile pentru canalul meu de youtube (dedicate maim ult prietenilor și familiei). În final, nu am reușit să fac câte un video pentru fiecare ieșire dar am păstrat filmările nefolosite pe hard. Puțin câte puțin, ideea unui video mai lung despre alpinism s-a conturat. Cum aveam material de mai mulți ani, am început să editez totul.
Pentru a conferi coerență filmărilor, îl rugasem pe Stéphane Benoist să filmăm un interviu pentru a explica fenomenul. Stéphane, pe lângă faptul că este un alpinist și himalaist de talie mondială, era și coordonatorul cursului la care luam parte. Am fost foarte bucuros când a acceptat să îmi acorde puțin timp și să participle la interviu.
Astfel s-a născut primul meu proiect “maim ult decât un video”:A Deveni Alpinist (To become an alpinist). Am pus multă muncă în acest proiect, și a fost difuzat la câteva festivaluri de filme montane și de avnetură.
Cu drag îmi aduc aminte că acesta a fost și începutul relației mele cu Olga, care va deveni și soția mea, puțin mai târziu. Era foarte încurajatoare și sincer să fiu, îi datorez mare parte din motivația mea pentru acest prim film. “Devenir Alpiniste” este disponibil pe youtube cu subtitrare în engleză aici.
Marc și Olga Brulard.
Fiind la finalul procesului de editare a filmului Devenir Alpiniste, și discutând deja cu câteva festivaluri, am fost abordat de Jean-Bernard Vitiello, un journalist TV francez care dorea să prezint filmul la televiziune. Eram absolut încântat!
Dar Jean-Bernard nu s-a oprit aici, a analizat filmul și mi-a oferit sfaturi despre cum l-aș putea îmbunătăți. Atunci mi-am dat seama că filmul în sine avea multe lipsuri, îmi doream să fi fost mai personal, nu doar contemplativ! Am învățat mult din primul film, și m-a motivate să încep un nou proiect cu noile cunoștințe. Devreme ce ne înțelegeam bine, l-am întrebat pe Stéphane dacă ar fi de acord să particip la următorul curs de alpinism din 2019, dar nu ca și cursnat ci ca realizator de film.
Așa s-au legat toate. Între timp, câțiva prieteni hotărâseră să facă și ei cursul. Unii erau începători, maim degrabă drumeți cu puțină experiență de cățărare.
Era exact ce căutam pentru a ilsutra principala idee: de a arăta “alpinismul normal”, o imagine deiferită față de cea văzută prin prisma cățărătorilor de elită sau a accidentelor din media. Deci m-am înhămat la treabă, filmând regulat pentru mai bine de un an. Face au Vide era deja pe rol !
Ceea la ce nu m-am așteptat, a fost ca soția mea Olga să ia parte la această aventură, ea înscriindu-se de asemenea la acest curs! :)
Olga Brulard în timpul cursului de alpinism din documentar. / foto: Marc Brulard
[D.C.:] CARE AU FOST CELE MAI MARI PROVOCĂRI?
Marc Brulard: Să filmezi în munți este deja o provocare! De la început, am anunțat ghizii să nu își facă griji pentru mine. Urma să fiu prezent ca un observatory, cu camera, legat în coardă cu un prieten, mișcându-ne în jurul cursanților. – Aceasta a însemnat mult echipament de cărat, să ne mișcăm repede fără să deranjăm. Cee ace, sincer, a fost anevoios mai ales pe traseele unde nu există prea mult loc.
Și inclusive aceasta a fost un exercițiu foarte bun! Era cam întotdeauna la fel: urcam rapid la un punct înalt de unde să avem perspectiva, ne opram și luam cadrul, ne țineam respirația să nu distrugem sunetul, și reluam manevra.
Ulterior, în timpul procesului, principala provocare a fost să mențin intactă motivația mea. De fapt aveam atâtea îndoieli, probabil ca toți producătorii de film. Va fi filmul destul de inetersant pentru cei din afara cercului de prieteni și familiei? Am spus povestea cum trebuie? Este subiectul interesant?
Pâne ce nu am avansat cu editarea, parca era greu să mențin privirea de ansamblu. Dar, odată ce a prins contur, am fost bucuros cu ceea ce am realizat.
O altă provocare a fost să aleg părțile din poveste pe care să le prezint. După un an de filmări, aveam atâta material încât îmi era efectiv greu să aleg. Prima versiune editată a filmului avea 100 de minute. A fost un chin să ajung la 58, apoi la 52 minute. Bineînțeles că doream să arăt tot.
Curs de alpinism în Alpi Alps / foto: Marc Brulard
[D.C.:] CUM AI SELECTAT PROTAGONIȘTII?
Marc Brulard: Personajele din film sunt toți prieteni pe care îi știam dinaintea cursului de alpinism, plus soția mea Olga.
A fost o adevărată șansă că toți au decis să facă cursul în același an, deoarece mi-a fost mai ușor să mă apropii de ei decât mi-ar fi fost cu niște străini. În momentele dificile, se vede clar că uită efectiv de mine. Sau chiar din contra, uneori se uitau direct la mine și mă întrebau “ce să fac ??”. Bineînțeles sunt câteva cadre pe acre efectiv nu le-am putut folosi în film!
Echipa veselă din filmul documentar “Face au Vide” / foto: Marc Brulard
[D.C.:] SPUNE-NE MAI MULTE DESPRE PASIUNEA TA PENTRU MUNȚI.
Marc Brulard: Iubesc munții de când eram mic. Am început cu drumeții prin Pirinei alături de părinți, în aproape fiecare vacanță deoarece aveam familie acolo. Pe la 18 ani, am început să mă cațăr mult. Când m-am mutat în zona Cannes din sud-estul Franței (unde am și filmat de altfel), pasiunea pentru sporturi montane a luat amploare: escaladă, alergare montană, canionism, ciclism montan și în cele din urmă alpinism.
Legat de alpinism, trebuie să recunosc că la început am învățat de capul meu. Eram un tânăr nesăbuit, urmărind clipuri cu Kilian Jornet și m-am gândit că era o ideea bună să închiriez un piolet, să îmi iau o pereche de colțari pentru încălțămintea de alergare și să merg free solo! Nu știam mai nimic pe atunci. Nu aveam ideea cum se învață alpinismul. A făcut greșeli mari care m-ar fi putut costa mult. Am făcut exact opusul a cee ace îi încurajez acum pe oameni să facă! Abia după câșiva ani m-am înrolat într-un curs de alpinism, pentru a verifica dacă cee ace făceam deja de mai bine de 6 ani era în regulă.
Cred că undeva în mintea mea, aceasta a fost și o motivație pentru a face filmul: pentru a arăta cum se învață alpinismul și care sunt riscurile.
Cum împac munca cu toate astea? Cât de bine pot. Lucrez ca inginer mecanic – o profesie frumoasă care îmi susține stilul de viață.
Da, în cee ace mă privește, munții trebuie să aștepte pănă în weekend! Am norocul de trăi într-o zonă unde poți ajunge rapid în natură. Deci chiar și în weekendurile în care lucrez, pot merge la alergare sau escaladă după muncă. Cee ace nu e rău deloc!
În plus am inițiat o mica afacere în jurul fotografiei și realizării de materiale video, denumită summitmedia.fr. Crește încet, dar cine știe, poate într-o zi va fi principala mea activitate? :)
Marc Brulard / escaladă vara
[D.C.:] PARTICIPAREA TA LA CONCURSUL DE FOTOGRAFIE A FOST DE ASEMENEA IMPRESIONANTĂ. CUM ȚI-AI DEZVOLTAT PASIUNEA PENTRU FOTOGRAFIE MONTANĂ?
Marc Brulard: Mai întâi, vă mulțumesc pentru expunerea lucrărilor mele în selecția de fotografie montană! M-am bucurat să iau parte la această expoziție, mai ales că era la Institutul Francez din Cluj-Napoca.
Tata este cel care mi-a transmis dragostea pentru fotografie. Încă din copilărie, creativitatea a fost în centrul intereselor mele. Mai întâi desenul, apoi filmările cu camera video a familiei. În acea vreme, făceam video despre rollerii freestyle!
Treceam regulat de la videografie la fotografie, ași invers, în funcție de echipament. GoPro-ul chiar a schimbat lucrurile, fiidn prima camera HD pe care am putut-o lua cu mine oriunde, apoi video-ul a venit în lumea DSLR, cee ace era perfect.
Azi, le practice pe ambele. Probabil ași observant fotografie “Motivul pentru care ne trezim la ora 3am” este exact cadrul filmat în Face au Vide. Când am o asemenea vedere, încerc să fac și fotografia și video în acel loc.
Motivul pentru care ne trezim la ora 3:00 a.m. / foto: Marc Brulard
[D.C.:] CUM ESTE PERCEPUTĂ CULTURA MONTANĂ LA VOI?
Marc Brulard: Modul în care este percepută cultura montană în Franța etse ceva ambiguu. Mulă lume cunoaște munții prin prisma schiului de iarnă.
Cât despre alpinism, acesta rămâne un cerc restrâns. Un lucru pe care l-am observat în ultimii ani, este că perpceția oamenilor asupra sporturilo montane s-a schimbat.
În trecut, alpiniștii erau considerați oameni cu valori și principii sănătoase. Azi, pare că alpiniștii sunt percepuți ca persoane neliniștite care își asumă riscuri nenecesare.
După cum știți, în Franța salvarea montană se face de către serviciul public și este gratuity. Pentru mulți, sporturile montane reprezintă doar un cost nejustificat pentru contribuabili.
Este oarecum trist, dar se pare că libertatea de care ne bucurăm în munți va avea zile dificile.
Cea mai frumoasă panorama din Chamonix, masivul Mont Blanc, Franța / foto: Marc Brulard
[D.C.:] CUM A FOST 2020 PENTRU TINE?
Marc Brulard: 2020 a avut și suișuri și coborâșuri ! A început cu luna de miere în Argentina în ianuarie, cee ace oricum mi-a făcut anul de neuitat!
Primul lockdown din Franța a fost ocazia perfecta să lucrez la Face au Vide, cee ace nu a fost atât de rău.
Apoi, am avut bucuria de a fi selectat de TMF ! A fost o veste extraordinară, și deosebită devreme ce Mirela este din România !
În mod evident, am făcut mai puțin munte în 2020, din cauza interdicțiilor de deplasare. Începem 2021 cu o stare de urgență, și se pare că situația legată de virus este departe de a se fi calmat… Să sperăm înspre mai bine!
Marc Brulard / Escaladă în Alpi
[D.C.:] CUM ȚI S-A PĂRUT TRANSYLVANIA MOUNTAIN FESTIVAL DE LA DISTANȚĂ?
Marc Brulard: Trebuie să recunosc că TMF a arătat minunat de departe!! Am fost foarte bucuros și mândru să iau parte la această ediție, dar am fost și trist că nu am putut fi prezent fizic.
De la început pănă la final, comunicare cu echipa festivalului a fost extraordinară. Mii de mulțumiri Dianei, lui Gabi și întregii echipe! Faceți o treabă minunată, Sper să mențineți acest nivel de energie pozitivă. :) Abia aștept să vin personal la TMF!
Trofeul Transylvania Mountain Festival 2020 pentru film / sculptor: Florin Tamba / foto: Marc Brulard
[D.C.:] CE URMEAZĂ?
Marc Brulard: Este o întrebare pe care și eu mi-am pus-o de ceva vreme. Desigur, urmează un nou film montan! Despre ce va fi vorba, încă nu știu. Aproape toți cursanșii din film trec la următorul nivel, deci poate facem o poveste de acolo.
A fost greu să te gândești la proiecte noi, mai ales din cauza acestui covid19, și a furtunii care a lovit în munții de aici prin Octombrie. Au fost inundații massive, unde peisajul s-a schimbat iremediabil și accesul în anumite zone a fost distrus.
Când toate acestea vor fi trecut, sigur voi găsi motovația pentru un nou proiect!
–––––––––-
Mulțumim Marc, pentru lucrările deosebite și participarea la Transylvania Mountain Festival 2020. Felicitări pentru rezultatele excelente și ține-o tot așa!
Ce ice doresc să urmărească proiectele viitoare de film montan și experiențe outdoor o pot face pe paginile oficiale:
- Website : summitmedia.fr
- Facebook : https://www.facebook.com/SummitMediaFr
- Youtube : https://www.youtube.com/marcbrulard
- Instagram : https://www.instagram.com/marcbrulard/
Interviu: “MARC BRULARD– Câștigătorul trofeului Transylvania Mountain Festival 2020 pentru film montan” – pregătit de Diana Ciorba.
Cluj-Napoca, 20/01/2021