Stagiu practic TMF în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografie
@ TRANSYLVANIA MOUNTAIN FESTIVAL 2020 CAMPUS
În iulie 2020 Transylvania Mountain Festival în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca prin Facultatea de Geografie a demarat un program de stagiu practic – Munții României pentru turism activ | Catalog digital de aventură – adresat studenților, nivel licență și masterat, din cadrul Facultății de Geografie, specializarea Geografia Turismului – nivel licență și Amenajare și Dezvoltare Turistică – nivel masterat.
Scopul proiectului
Stagiul practic derulat în vara anului 2020 – Munții României pentru turism activ | Catalog digital de aventură – are ca scop angrenarea studenților în realizarea unei ample cercetări de marketing turistic pe segmentul sporturilor montane de aventură la noi în țară.
Componentele stagiului practic Munții României pentru turism activ | Catalog digital de aventură
Stagiul practic a fost organizat exclusiv online în perioada iulie – septembrie 2020, și s-a bucurat de participarea și entuziasmul a circa 60 de studenți care au pus în practică cunoștințele de documentare a grupelor montane alocate, de manipulare a hărților digitale și de prezentarea a rezultatelor cercetării.
Zonele studiate includ 91 de munți din Carpații Occidentali, Carpații Meridionali, Carpații Orientali și Munții Dobrogei. Complexitatea temei de cercetare rezultă din dificultatea identificării elementelor de diferențiere din punct de vedere al marketingului turistic, ale fiecărui subiect studiat.
O componentă aparte a stagiului practic a fost exersarea și aprofundarea utilizării tehnologiilor și programelor noi din domeniu, în vederea pregătirii studenților ca specialiști cu competențe digitale avansate.
În vederea stimulării gândirii creative, a susținerii concluziilor cercetării și îmbunătățirii modalității de promovare a zonelor turistice, stagiul practic a inclus și workshop-uri de creare a materialelor video destinate mediului online.
Pentru că Transylvania Mountain Festival derulează 4 competiții internaționale și se adresează amatorilor de sporturi outdoor și de aventură la nivel global, studenții au avut ocazia să își exerseze și competențele de limba engleză într-o manieră aplicată și creativă.
Abilitățile de colaborare la distanță cu unitățile specializate din teren precum centrele Salvamont România, Centrele de informare turistică, cluburile sportive specializate și agențiile de turism locale, dar și cu documentariștii foto-video din teren au fost puse în practică prin intermediul acestui stagiu.
Concluzii și continuare
Rezultatele cercetării și experiența studenților implicați până în prezent urmează a fi prezentate sub forma unui catalog digital de aventură destinate pasionaților din țară și străinătate.
“Cunoașterea realității din teren, conectarea cu operatorii locali și implicarea activă a studenților în dezvoltarea turistică conform tendințelor globale, sunt dorințele noastre cele mai puternice. Credem că astfel ei vor reuși să devină acea comunitate de specialiști în turism care pot contribui la dezvoltarea sustenabilă a turismului prin cunoaștere, inovare și creativitate. Suntem bucuroși că TMF a avut deschiderea de a colabora și că am reușit, în această perioadă dificilă pentru turism, să ținem studenții aproape, pe parcursul verii, într-un stagiu practic complet online, însă atractiv, cu rezultate reale și de folos tuturor celor care vor dori să străbată munții noștri și să practice un turism activ, extrem de potrivit în contextul actual! Felicitări celor 60 de “studenți activi” pentru curaj și rezultate, felicitări TMF pentru tot ceea ce faceți!“ – șef lucr.dr. Cristina Bolog – Facultatea de Geografie, Universitatea Babeș-Bolyai.
“Ne bucurăm de deschiderea Facultății de Geografie din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca spre pregătirea studenților pentru mediul digital și tehnologiile inovatoare. Asociația TMF promovează cunoașterea și explorarea mediului montan prin sport, educație, artă și știință – iar Transylvania Mountain Festival este locul unde se întâlnesc atleții, exploratorii, inovatorii și creativii îndrăgostiți de natură și de munte. Stagiul practic Munții României pentru turism activ | Catalog digital de aventură a fost una din cele mai creative modalități prin care am putut implica studenții, aflați la distanță în contextul actual. Entuziasmul și feedback-ul lor ne-a bucurat enrom.” – Diana Ciorba – Cofondator Transylvania Mountain Festival, expert marketing.
Sperăm că acest proiect a dat startul unei colaborări frumoase dintre Asociația TMF și Universitatea Babeș-Bolayi – Facultatea de Geografie. Studenții continuă să vină cu idei și propuneri noi, fapt care ne bucură maxim. Avem parte de o generație cool de geografi, viitori specialiști în turism, care poate produce o schimbare importantă de abordare a domeniului.