#DeasupraVârfurilor

Mult așteptatul moment al festivalului montan – Transylvania Mountain Festival este cu siguranță cel al anunțării câștigătorilor premiilor și trofeelor TMF, care a avut loc pe 12 Noiembrie în Cluj-Napoca, la Cinema Victoria.

Cea de-a 4-a expEdiție s-a desfășurat elegant, din nou într-un format ALL MOUNTAIN cu ture și antenamente outdoor, proiecții de filme la cinema și online.Competițiile TMF s-au derulat în timpul anului, iar festivalul se desfășoară între 26 Octombrie și 19 Noiembrie.

Agenda ediției Deasupra Vârfurilor a inclus expoziții de fotografie, galerie mixed media, artă generate cu AI, activități outdoor precum zborul cu parapanta, drumeții, ture cu caiacul, escaladă, MTB, activități educative de siguranță în condiții de zăpadă, prim ajutor și selecția oficială de film montan difuzată atât la cinema cât și online.

Cu participare internațională din 13 țări, Transylvania Mountain Festival 2021 a devenit unul din cele mai inovatoare evenimente din Europa!

Trofeele TMF 2021 realizate de Florin Tamba, sculptor. (Foto: Dan Tăuțan)

Alături de energicul nostru maestru de ceremonii – Bogdan Bob Rădulescu și partenerii ediției, în acest an avem din nou onoarea de vă prezenta fericiții câștigători pentru secțiunile film, fotografie, inovare și activitate montană.

Bogdan Bob Rădulescu – maestrul de ceremonii TMF 2021 . (Foto: Dan Tăuțan)

TROFEUL TMF 2021 PENTRU FOTOGRAFIE MONTANĂ

Trofeul TMF 2021 pentru fotografie montană se acordă dnei. Julia Roger-Veyer, pentru fotografiile sale impresionante din categoria sport și peisaj, care ne-au purtat deasupra vârfurilor și ghețarilor din Alpii francezi. Felciitări!

Anunțul a fost realizat de dl. Gabriel Motica, fondator Maramontsport și fotograf.

Mulțumiri speciale partenerului sportiv GARMIN Romania, care acordă un ceas Instinct Solar câștgătorului competiție spre a fi folosit în timpul activităților montane.

Mulțumim Maramontsport de asemenea, pentru oferirea unui set de echipament montan pentru drumeție și explorare pe munte!

Prezentarea mesajului dnei. Julie Roger-Veyer pe marele ecran la Cinema Victoria în timpul ceremoniei de premiere TMF 2021

TROFEUL TMF 2021 PENTRU INOVARE MONTANĂ

Trofeul TMF 2021 pentru inovare în medii montane se acordă echipei TERRASIGNA pentry proiectul “National Ground Monitoring – Romania between 2015-2020”! Proiectul a fost realizat pentru a exploata in mod inteligent datele satelitare radar Sentinel-1 disponibile pentru toată suprafața României, cu o frecvență de 6/12 zile, pentru a oferi produse inovative de monitorizare a stabilității terenului și infrastructurii la nivel național, utilizand o tehnica de ultima generatie, Interferometria cu Reflectori Permanenti (PSI – Permanent Scatterers Interferometry). Aceasta tehnica permite masurarea cu precizie milimetrica a deplasarii terenului pe directia de vedere a satelitului (aproximativ verticala) in punctele care reflecta semnalul radar inapoi la sursa. Terrasigna este unul dintre puținii furnizori acreditati de Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru oferirea serviciilor de PSI.

Componenta inovatoare constă atât în metodele de procesare a datelor Sentinel-1 in format SLC (Single Look Complex) și volumul imens al acestor date (10 Tb pe an pe teritoriul României), cât și în produsul obținut, respectiv harta de deformare la nivelul întregii țări, fiind primul produs de acest gen.

Mulțumiri speciale partenerului de profil Translvania IT Cluster care a promovat în fiecare an competiția de invoare în rândul comunității IT din regiune.

Codrina Ilie – reprezentant TERRASIGNA – echipa câștigătoare a trofeului TMF 2021 pentru inovare în medii montane. (Foto: Dan Tăuțan)

Trofeul TMF 2021 PENTRU FILM MONTAN

Trofeul TMF pentru film montan se acordă filmului și proiectului Swissway to Heaven (CH, 2021) în regia lui Guillaume Broust, producători Guillaume Broust și Cedric Lachat. Filmul explorează zonele de escaladă multi-pitch din Elveția, din perspectiva lui Cedric Lachat născut și crescut aici. Cinci vârfuri și massive montane emblematice sunt prezentate prin intermediul unor ascensiuni dificile (de grad 8a și peste):

  • Eiger, “Odyssée”, 8a+ cu Tobias Suter,
  • Lauterbrunnental, “The Fly”, 8c cu Tobias Suter
  • Gastlosen, “Yeah Man”, 8b+ cu Melissa Le Nevé
  • Wendenstöcke, “Zahir”, 8b+ cu Fabien Dugit
  • Rätikon, “Wögu”, 8c cu Nina Caprez

Evoluția escaladei este dezvîluită prin interviuri cu primii ascensioniști și o încercare din partea cățărătorilor moderni de a urca acele rute tradiționale cu echipament istoric.

Filmul a fost votat și ca cel mai bun film de escaladă din cadrul TMF 2021.

Declarația regizorului: „Swissway to Heaven este un film despre escaladă pru și simplu, ce prezintă o țară extraordinară și munții săi. Publicul va avea ocazia să învețe despre istoria sa, valorile sale și evoluția escaladei multi-pitch. ” – Guillaume Broust

Afișul Swissway to Heaven, regizat de Guillaume Broust (2021).
Bogdan Bob Radulescu anunțând filmul câștigător TMF 2021. (Foto: Dan Tăuțan)

TROFEUL TMF 2021 PENTRU ACTIVITATE MONTANĂ

În 2021 juriul a analizat activitatea montană din perspectiva rezultatelor sportive montane, implicării în actțiunile comuntății montane și dedicării pentru promovarea activităților montane în rândul noilor generații.

Pentru rezultatele deosebite pe parcusrul întregii cariere în escaladă sportivă și alpinism, schi-alpinism și ciclism montan, trofeul și premiul TMF 2021 pentru activitate montană se acordă dlui. János Török cunoscut sub numele de “Joe Indianul”.

Începându-și carierea în alpinism și escaladă prin 1985 el este și protagonistul a +70 de trasee de escaladă în Cheile Turzii, Vadul Crișului,  Cheile Bicaz, Creasta Cocoșului, faleza Limpedea, etc.

Palmaresul ascensiunilor montane include pereți mari din  Alpi (Eiger, Matterhorn, Grand Jorasses, etc.) și expediții în Himalaya (Nanga Parbat). Întotdeauna atent la partenerii să de cățărare, Joe se diferențiază prin mișcările elegante, viteză și un mental de invidiat.

Cariera în schi-alpinism a demarat prin 1995, atingând rapid performanțe înalte! A urcat pe podiumul campionatelor naționale și internaționale, atât la proba individual cât și la cea de echipă, aducând peste 30 de titluri și medalii!

A fost atât un pasionat cu perfromanțe deosebit cât și un pionier în domeniul ciclismului montan, câștigând și orgnizând câteva curse!

În plus față de cele de mai sus Joe este și salvator montan.

Felicitări János Török cunoscut drept “Joe Indianul”.

Mulțumim Garmin Romania – partenerul nostrum sportive pentru susținerea premiului cu un Garmin Instinct Solar!

Mulțumiri speciale Maramontsport pentru susținerea premiului cu echipament montan.

János Török numit și Joe Indianul – invitat special și câștigător al trofeului TMF 2021 pentru activitate montană. (Foto: Dan Tăuțan)

Premiile au fost anunțate pe secnă, într-o manieră hibrid, în prezența maestrului nostrum de ceremonii – Bogdan Bob Rădulescu, delegații oficiali pentru recepția ceremoniei și publicul prezent la proiecția de film de la Cinema Victoria.

Prietenii și organizatorii ediției TMF 2021:

  • Partners: Elf’st – marketing & investment, The Genuines
  • Organizers: Asociația TMF, CSAU – Clubul Sportiv Alpin Universitar

Anunțarea premiilor Transylvania Mountain Festival 2021 au fost făcute conform calnedarului anual, în format hbrid. Felicitări pentru organizare!

—————

Asociația TMF promovează cunoașterea și explorarea mediului montan prin sport, educație, artă și știință – iar Transylvania Mountain Festival este locul unde se întâlnesc atleții, exploratorii, inovatorii și creativii îndrăgostiți de natură și de munte! Sperăm ca acest program să inspire comunitatea locală și internațională, să genereze noi inițiative și proiecte care readuc spiritul muntelui și iubirea pentru Natură printre noi.