#interviu #KyriakosRossidis #TMF2019 #TMFRocksShow #escaladă #alpinism #FullTimeChallenge

Născut și crescut în Kyperounda, o frumoasă regiune montană din Cipru, Kyriakos Rossidis, ghid montan IFMGA, și-a descoperit din copilărie înclinația pentru activitățile în aer liber. Având munții aproape, a avut șansa de a expora mai multe sporturi înainte de a se dedica timp de 10 ani competițiilor de schi. A început escalada mai târziu și ulterior și-a luat licența în domeniul educației în aer liber cu Sport Science în Marea Britanie. În 2018 a devenit ghid montan internațional, certificat IFMGA. 

Pentru Kyriakos alpinismul este o vocație, cu obiective de îndeplinit greu de măsurat. Motivele pentru care practică alpinismul și alegerea traseelor sunt mai degrabă reprezentative pentru potențialul de a-l face să își depășească limitele interioare, decât pentru distanțe, altitudine sau grade.

Kyriakos Rossidis este unul dintre protagoniștii Full Time Challengedocumentarul expediției TMF susținut de Garmin și difuzat în premieră pe scena Transylvania Mountain Festival în noiembrie 2019. Documentarul spune povestea a doi prieteni, alpiniști și ghizi montani, care încearcă să echilibreze pasiunea pentru munte cu profesia. 

Kyriakos Rossidis – în Beyond Good and Evil / Chamonix, Franța

[A.B. – Anca Berlo]: Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru munte?

Kyriakos Rossidis: Am crescut la munte, în Cipru, unde era absolut natural să ieși și să te distrezi în natură. Am început cu drumeția, am continuat cu schiul și ulterior cu restul activităților. 

[A.B.]: Ești ghid montan certificat IFMGA. Ce înseamnă asta?

Kyriakos Rossidis: Înseamnă că poți lucra aproape oriunde în lume. În Europa este obligatoriu să ai această certificare ca să poți ghida pe munte pe schiuri, la gheață, pe stâncă sau în teren alpin. 

[A.B.]: Cum ai obținut această certificare?

Kyriakos Rossidis: În primul rând ai nevoie de foarte multă experiență personală în alpinism, pe schiuri de tură și un nivel bun la toate disciplinele. După aceea te înscrii la un examen. Dacă treci de examen începi cursurile și antrenamentele. În total totul durează în jur de 3 ani și cere multă dedicare. Cei interesați de această formare pot afla mai multe de pe website-ul Federației Internaționale a Asociațiilor Ghizilor Montani (https://ifmga.info) și de pe cel al Asociației Ghizilor Montani din Europa de Est: http://www.eemga.org

Kyriakos Rossidis – IFMGA training în Georgia cu EEMGA

[A.B.]: Te-ai antrenat și în România pentru certificarea IFMGA. Cum ai descrie Carpații?

Kyriakos Rossidis: In România munții Carpați oferă un teren pentru alpinism și schi în care trebuie să fii mai autonom. Îi recomand celor interesați să descopere o destinație nouă pentru activități în aer liber. Acolo poți experimenta mai multă sălbăticie decât în Alpi.

[A.B.]: Alpinist sau ghid montan?

Kyriakos Rossidis: Bună întrebare. Uneori este mai greu să faci diferența pentru că deși practici o activitate în compania  prietenilor, ești totuși ghid montan și trebuie să te comporți ca atare. Dar uneori când ghidezi îți asumi mai puține riscuri decât atunci când faci explorări personale. 

Așa că aș spune că este mai degrabă vorba de o stare mentală, în care intri în funcție de context.

Kyriakos Rossidis – cățărare mixtă în Frendo Spur / Chamonix

[A.B.]: De unde a apărut ideea acestei expediții?

Kyriakos Rossidis: Eu și Mihnea (Prundeanu) căutam o destinație pentru expediția anului 2019. Mihnea a avut ideea să mergem într-o vale izolată – Rolwaling – din Nepal. M-am gândit o perioadă și nu m-am decis decât cu o lună înainte de plecare. Părea a fi un loc cool așa că am aranjat totul și am mers în expediție. 

[A.B.]: Planificare vs. condiții reale din teren. Ați avut surprize?

Kyriakos Rossidis: Din punctul meu de vedere planurile și realitatea din teren nu s-au prea potrivit pentru că am avut o perspectivă diferită. Eu mă aflam pentru prima dată la o asemenea altitudine (5-6000m). Credeam că ne putem mișca la fel ca în Alpi, dar când am ajuns acolo și când am încercat să ne mișcăm cu aceeași viteză nu am reușit. A trebuit să o luăm mai ușor și asta ne-a luat mai mult timp.

[A.B.]: Cel mai bun vs. cel mai rău lucru care s-a întâmplat în expediție.

Kyriakos Rossidis: Cel mai bun lucru este că am descoperit zona, acei munți impozanți înconjurați de fețe abrupte, unele foarte tehnice. Aș spune că cel mai rău lucru a fost să nu urcăm muntele după ce am investit atât de mult efort în ascensiune. Dar în același timp aș spune că a fost o experiență bună deci nu pot să zic că a fost un lucru rău. 

Full Time Challenge Chobutse Nepal Expedition

Kyriakos Rossidis – în expediție / Chobuje, Valea Rolwaling, Nepal

[A.B.]: Lecții învățate pentru următoarea expediție?

Kyriakos Rossidis: Întotdeauna. Poate să o luăm mai ușor la început și să încercăm să ne aclimatizăm mai mult. Nu am avut șansa să facem asta prea mult. Ne-am confruntat cu multă zăpadă. Adaptarea la altitudine a fost mai grea din cauza accesului dificil la baza munților și din cauza condițiilor găsite în pereți. Poate acești munți se urcă într-o altă perioadă a anului. 

[A.B.]: Planuri de viitor?

Kyriakos Rossidis: Îmi doresc să mă întorc într-o expediție. Nu sunt sigur dacă pe același munte, dar aș vrea cu siguranță să fac ceva tehnic, să încerc să împing limitele puțin.

Full Time Challenge, (2019) / producător: Alex Sava / Ibex Media

____________________________________________________________

Kyriakos Rossidis trăiește în Chamonix unde profesează ca ghid montan. Petrece zilele mai calde în Cipru și Grecia practicând alergare montană, escaladă și amenajând zone noi de cățărat.

Poți găsi povești despre aventurile lui aici:

http://www.kyriakosrossidis.com

https://www.facebook.com/kyriakos.rossidis

https://www.instagram.com/kyrros/

Fiți pregătiți pentru proiecția următoarelor aventuri în Cluj-Napoca. Pe curând!

Interviu “Kyriakos Rossidis – Să îți depășești limitele interioare” pregătit de Anca Berlo.

Chamonix, 15/04/2020