#interviu #AdrianVălean #TMF2020 #ski #alpinism #escaladă

O motivație incredibilă, talent și multă încăpățânare: acesta este Adrian Vălean, pe scurt, deoarece fiind unul dintre cei mai activi alpiniști, schiori și ghizi montani din România ar fi prea multe de zis!

Adrian Vălean, de formație inginer programator, s-a remarcat în comunitatea alpină prin expedițiile și ascensiunile sale în Caucaz, Himalaya,  Anzi, Alpi  dar mai ales prin punerea pe picioare a unor proiecte ample și ultraspecializate la noi în Carpații României.

Deoarece am avut ocazia să aflâm mai multe despre inițiativele sale în domeniul alpin, îl aducem pe Adi mai aproape de comunitatea noastră, prin acest interviu special: “ADRIAN VĂLEAN – Pe asprele căi ale libertății”

Adrian Vălean /  portret.

[D.C. – Diana Ciorba]: Cum și când ai decis traversarea de la inginerie în IT la alpinism și ghidaj montan?

Adrian Vălean: Nu știu dacă pot să definesc foarte specific această “traversare”. Au fost activități care au “mers” mult timp în paralel. Totuși, din punct de vedere profesional, în 2013 am renunțat complet la munca de birou și m-am dedicat muntelui.

[D.C.]: Care este povestea expresiei ”Țară Liberă” ?

Adrian Vălean: Pentru că muntele a fost întotdeauna tărâmul celor care și-au asumat asprele căi ale libertății.

Adrian Vălean / escaladă pe gheață.

[D.C.]: Care ar fi experiența care te-a marcat cel mai tare ca alpinist, schior și ghid montan?

Adrian Vălean: În 2012, în timpul expediției de pe Kanchenjunga, un elicopter a survolat tabăra de bază și a zburat pe direcția vârfului. L-am urmărit până când a dispărut. Apoi a reapărut câteva minute mai târziu. Atunci am realizat care e “scara” muntelui și cât de departe este de fapt vârful.  Am fost șocat să realizez adevărata dimensiune a acestor coloși. Îmi amintesc că și alpinistul Cornel Gălescu povestea ceva similar despre expediția la care a participat pe Dhaulagiri.

[D.C.]: De unde energia uriașă pentru toate proiectele tale?

Adrian Vălean: Copil fiind eram motivat maxim să-mi termin cât mai rapid lecțiile ca să pot ieși afară la joacă. Așa am învățat să fiu eficient. E mai degrabă vorba despre organizare decât despre multă energie consumată :). Motivația vine din pasiunea cu care le fac.

Adrian Vălean / în teren

[D.C.]: Ce poti sa ne spui despre cursurile si modulele organizate de tine și echipa ta ?

Adrian Vălean: În 2007 am început organizarea unor workshop-uri de alpinism de iarnă în munții Retezat. Acest proiect s-a dezvoltat și în prezent a devenit Adventureguide Mountain Academy, proiect care include școala de munte de iarnă și de vară, cursuri de ski de ture, ski alpinism, ski off piste și cursuri de avalanșă și siguranță pe munte pe timp de iarnă, iar pe timp de vară: cursuri de escaladă și alpinism, curs de munte și de supraviețuire, toate organizate pe mai multe nivele: inițiere, mediu și avansați.

Adrian Vălean / în timpul cursurilor Mountain Academy

[D.C.]: Ce înseamnă Munții Făgăraș pentru tine?

Adrian Vălean: Făgărașul este tărâmul în care am descoperit cât de aproape e fericirea de neant. E casa și grădina mea și a celor care înțeleg să se bucure cu respect de frumusețea lui.

Adrian Vălean / despre riscul asumat pe munte

[D.C.]: Un sfat pentru cei ce doresc să descopere farmecul altitudinii:

Adrian Vălean: Sunt probabil destui cei care s-au bucurat de dansul norilor printre creste și de senzația de libertate pe care o ai atunci când ești pe vârful unui munte. Însă, pe lângă imensa energie pe care o inspiră, muntele este un spațiu fragil și amenințat de lăcomie, incompetență, egoism și adeseori îngustime a minții.

E datoria celor care iubesc cu adevărat natura să apere această lume minunată.

Daca spui că iubești muntele și ți se pare firesc să-ți petreci timpul acolo, e nevoie să-ți asumi și responsabilitatea pentru a-l proteja.

—————————-

Mulțumim Adrian, pentru dedicația cu care te implici în ceea ce faci și pentru că împărtășești talentul tău cu noi.

Pentru cei care doresc să urmărească proiectele sale pe munte de ski, alpinism, escaladă și alergare, îl puteți urmări pe paginile oficiale aici:  

www.adrianvalean.ro

https://www.facebook.com/adrian.valean

www.verticalsport.ro

www.avalanseincarpati.ro

Interviu “ADRIAN VĂLEAN – Pe asprele căi ale libertății” – pregătit de Diana Ciorba.

Cluj-Napoca, 05/08/2020