#interviu #MihneaPrundeanu #TMFExpedition #Garmin #rockclimbing #alpinism #FullTimeChallenge
Multă determinare și mult umor: cam atât pe scurt despre Mihnea Prundeanu, alpinist, ghid montan UIAGM și geograf. Cu un palmares bogat de alpinism și escaladă, Mihnea Prundeanu a realizat ascensiuni impresionante în marile lanțuri montane de pe mapamond: lanțul Himalayan, Anzii Cordilieri, Alpii, munții Thian Shan, Anzii Patagonezi, Sierra Nevada și munții Alaska. Pasiunea sa pentru munte s-a născut însă aici, în Carpați.
Publicul nostru a avut ocazia să îl cunoască deja pe scena Transylvania Mountain Festival, Mihnea Prundeanu fiind co-fondator și responsabil tehnic de activitățile montane prezentate în cadrul festivalului, dar pentru mulți dintre noi, Mihnea este un drag prieten de munte, coechipier de escaladă sau coleg din CAR – Clubul Alpin Român.
Protagonist și inițiator al proiectului “Full Time Challenge” – documentar al expediției TMF 2019 powered by Garmin, îl aducem pe Mihnea mai aproape de voi, prin acest interviu special.
Mihnea Prundeanu / Alpinist & Mountain Guide
[D.C. – Diana Ciorba]: Ce anume te-a inspirat sa devii alpinist, apoi ghid montan?
Mihnea Prundeanu: Am practicat diferite sporturi de când eram copil. În sport am învățat că orice activitate trebuie să aibă o evoluție. Odată ajuns la Cluj ca student am început să merg mult la munte, în drumeții, în mai toate masivele principale ale Carpaților. Trecerea de la drumeție la alte activități montane iar apoi la alpinism a fost cât se poate de logică, a venit din interior. Mult mai târziu, când am acumulat deja multa experiență montană și în diverse discipline, am decis să devin ghid montan, la început pe teritoriul național și apoi am obținut certificarea internațională. Am ales să mă dedic și mai mult pasiunii pentru munte, dar trebuia să-mi câștig și existența cumva, iar meseria de ghid montan mi-a dat posibilitatea să rămân full time legat de aceasta pasiune.
Mihnea Pundeanu / ice climbing / photo by Alex Sava.
[D.C.:] Care au fost provocările în acest parcurs?
Mihnea Prundeanu: Sunt câteva provocări majore atât in drumul unui alpinist cât și in cariera de ghid montan. Ambele căi necesita multa determinare, răbdare si perseverența la care se adaugă desigur și adaptarea acestora la mediul de trai mai ales dacă nu trăiești în țările cu tradiție alpine/montană.
[D.C.:] Ai avut parte de mentori care au contribuit la formarea ta?
Mihnea Prundeanu: Da, desigur. Dl. Dinu Mititeanu a fost cel care mi-a transmis într-adevăr o adevărată pasiune pentru munte. Îmi place sportul, pot spune chiar că sunt un pic competitiv (!) dar, în mediul montan totul se clădește peste o pasiune puternică pentru a admira frumosul, acesta fiind, întâi de toate, motivul pentru care ies in natură.
Alături de Cosmin Andron am început să văd mai în detaliu lumea complexă a alpinismului. Am devenit mai atent la stil, la etică, la mesaj.
Am mulți prieteni de la care am învățat dar m-am inspirat mult si de la alpiniști pe care nu am avut încă ocazia să îi cunosc.
Mihnea Prundeanu / alpinism.
[D.C.:] Care a fost punctul critic al expediției pe Chobutse?
Mihnea Prundeanu: Punctul critic a fost momentul in care am ajuns la sigurul loc pe care il identificasem ca fiind potrivit pentru un bivuac in timpul celei de-a doua nopti petrecute pe noul traseu si am realizat ca defapt nu puteam intinde nici macar o saltea … nici vorba de pus cortul. Ne-am dat seama ca fara odihna nu aveam resurse sa continuam o astfel de ascensiune tehnica la peste 6000m. Am decis sa ne retragem. E frustrant mai ales pentru ca nu dificultatea tehnica a traseului, pentru care am fost atat de pregatiti, ne-a oprit din ascensiune ci un mic dar important detaliu logistic: unde imi pot petrece noaptea?
[D.C.:] Cum iei deciziile in astfel de expediții față de una în care ghidezi?
Mihnea Prundeanu: Nivelul de pregatire si experienta face diferenta in cum luam deciziile dar si responsabilitatea in plus pe care ne-o da profesia de ghid. Cand sunt cu un client nu ma pot baza ca de exemplu: acesta nu se va impiedica la un moment de o banala piatra. O astfel de impiedicare banala poate produce un accident, uneori chiar grav, ceea ce pentru noi ghizii nu este acceptabil. Trebuie sa luam toate masurile posibile noua sa evitam un accident.
Cand parcurg un traseu cu un prieten coechipier pe care il cunosc bine, ne permitem sa ne “jucam” mai mult in functie de pregatirea pe care o avem. Cel mai adesea, nivelul nostru de pregatire este aproape identic, ajungi sa iti cunosti partenerul ca si cum te cunosti pe tine. Acest lucru iti da o paleta mai mare de optiuni atunci cand gestionezi riscul.
Mihnea Prundeanu / The Expedition on Chobutse.
[D.C.:] Cum imbini activitatea personala cu cea profesionala?
Mihnea Prundeanu: Incerc sa mentin un echilibru, ceea ce e cel mai greu, pentru ca ambele le practic din cauza pasiunii pentru munte. Aleg insa sa imi setez o bariera clara intre zilele de ghidat si cele de activitate personala. Cand ghidez, incerc cat pot, sa adopt o atitudine profesionala, sunt mult mai strict in respectarea unor reguli si norme de safety. Astfel sansele ca tura sa se desfasoare in siguranta sunt mult mai mari si greselile umane, normale de altfel, sunt reduse la minim. La acest lucru se adauga experienta si interactiunea personala a ghidului care are scopul de a transforma tura intr-una frumoasa, una din care clientul poate invata ceva, si de ce nu, atunci cand se poate chiar amuzanta.
Totul transforma aceasta meserie intr-una destul de grea: gestiunea riscului, activitate fizica intensa, interactiunea cu clientii, aspectele logistice, etc. Daca faci asta prea mult, in timpul liber iti vei dori sa mergi la mare, sa fugi departe de munte. Nu și daca la nivel mental activitatea personala legata de munte are o cu totul alta abordare. Aici intervine aceasta bariera la mine si ma ajuta sa gasesc echilibrul. Iar, uneori, imi gasesc obiective personale fie greu de atins, fie foarte atragatoare, astfel incat sa-mi mentin motivatia sus.
Mihnea Prundeanu / rock climbing
[D.C.:] Ce rol are tehnologia în arsenalul tău alpin?
Mihnea Prundeanu: Sunt de părere că este foarte usor să ne complicam viața si destul de greu sa găsim mijloace să ne-o simplificăm. Tehnologia ajută ambele aspecte. Un simplu exemplu pentru mine ar fi smart watch-ul: 90 % din funcțiile sale îmi sunt total inutile în activitatea mea, însă pentru celelalte probabil 10% îl consider total indispensabil. Tehnologia deschide noi orizonturi în toate domeniile, inclusiv in alpinism unde noile echipamente, mai ușoare, mai ergonomice, mai sigure, iți fac viața mai ușoară. Însă odată cu evoluția tehnologiei suntem responsabili să adaptăm și etica cu care abordăm activitățile pe care le facem. Dacă am monta o scară rulantă până în vârful unui munte, pentru ca tehnologia ne permite, am mai putea învăța aceleași lucruri despre noi in timpul ascensiunii spre acest vârf?
[D.C.:] Ce dorești să transmiți la nivel personal prin inițiativa TMF?
Muntele, prin toate activitatiile sale, este un mediu foarte complex. Cultivarea cunostintelor despre munte nu doar ca ne imbogateste cultural dar ne da posibilitatea sa aflam lucruri noi despre noi insine. Un festival de munte precum TMF (Transylvania Mountain Festival) este o poartă deschisă pentru toată lumea catre “grădina” pe care iubitorii de munte o cultivă cu pasiune.
Full Time Challenge, (2019) / Mihnea Prundeanu & Kyirakos Rossidis, post-production: Ibex Media , Alex Sava)
—————————-
Mulțumim Mihnea, pentru determinare și umorul de care dai tot timpul dovadă. La cât mai multe proiecte interesante și pe viitor!
Pentru cei care sunt curioși de aventurile sale de alpinism și escaladă, îl puteți urmări pe paginile oficiale aici:
https://mihneaprundeanu.com
https://www.facebook.com/Mihnea.R.Prundeanu
https://www.instagram.com/mihneaprundeanu
—————————-
Palmares alpin:
- Munții Alpi – Grandes Jorasses 4208m – Pilier Croz pe traseul Sloven, TD+, 1100 m ; Pilierul Walker pe traseul Cassin, ED, 1200 m; Eiger 3967m – Eiger North Face, traseul Heckmayr, ED, 1500 m;
- Masivul Mont Blanc – traseul Beyond Good & Evil, ED; traseul Pinochio (Tacul), M6+; traseul Le Temps est Assasin M6+(Triangle du Tacul); creasta Arette du Diable (Tacul); traseul O Sole Mio, Grand Capucin; traseul Super Dupont, Aiguille du Midi; traseul Eugster Direct, Aiguille du Midi N Face; traseul Lagarde Directe, Les Droites N Face;
- Gorges du Verdon – traseul La Pate Demande (Demande variation);
- Dolomiti: traseul Hasse Brandler, Cima Grande N Face;
- Muntii Atlas, Taghia: – traseul Baraka, Oujdad; traseul Un apres midi de Chien, Taujdad; traseul Canyone Apache;
- Patagonia, El Chalten: – traseul Exocet, Cerro Standhardt; – traseul Whillans-Cochrane, Poincenot; traseul Richardson Simms, Aguja Guillaumet.
- Yosemite, USA: traseul The Nose, El Capitan; traseul South Face of Washington Column.
- Himalaya, India: traseu nou pe vârfului Khhang Shiling (6360m), fața nord estică.
- Thian Shan: – Varful Khan Tengri 7010 m, ascensiune dinspre nord.
- Cordillera Blanca, Peru – ascensiune pe Vârful Tocclaraju, Fața Vestică, D, 1000 m; traseul Directa Franceză pe Vârful Alpamayo, D+, 450 m.
- Alaska, USA: – traseul West Buttress (classic) pe Mount Denali 6140 m.
Fiți pregătiți pentru proiecția următoarelor sale aventuri și ascensiuni în Cluj-Napoca. Pe curând!
Interviu „MIHNEA PRUNDEANU – Pasiunea pentru munte.” pregătit de Diana Ciorba.
Cluj-Napoca, 30/05/2020